Säsongsinformation

Här samlar vi information som är säsongsbunden.

Innan du ger dig ut på isen – testa tjockleken med en ispik! Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att du ska kunna gå på den. Kärnisen är genomskinlig och hård. Mörkare färg tyder på en tunnare is. Det finns ingen helt säker is. Den förändras hela tiden, bland annat på grund av väderlek och vattenströmmar. Vårisar är särskilt förrädiska.

Utrustning

Här är en lista med viktig utrustning vid vistelse på naturis.

 • Isdubbar som sitter högt runt halsen.
 • Flythjälp: flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med ombyte i tät påse
 • Räddningslina som du kan hjälpa till att dra upp personer i vaken med.
 • Ispik för att pröva isens bärighet.
 • Mobiltelefon i vattentätt fodral för att larma 112 om olyckan är framme.

Viktigt att tänka på

 • Ha alltid sällskap på isen. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen.
 • Håll avstånd till den som färdas först. Det minskar risken för att alla samtidigt går igenom isen.
 • Ta det lugnt! Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is.

Om du går igenom isen

 • Vänd dig om mot det håll du kom från. Där höll isen.
 • Ta det lugnt! Du klarar många minuter i vattnet innan kylan minskar din förmåga att agera.
 • Ta fram isdubbarna, men behåll handskarna på.
 • Arbeta metodiskt tillbaka till stabil is. Jobba med en isdubb i taget. Försök häva dig upp på isen med armbågarna nära kroppen. Ta hjälp av ett kraftigt simtag med benen.
 • Har du kommit långt ut på svag is, kan du behöva bryta is en bit innan du når stabil is.
 • Kryp och åla långt upp på bärig is innan du reser dig.

Om du ser någon annan gå igenom isen

 • Larma 112 så tidigt som möjligt.
 • Närma dig vaken från samma håll som den nödställde kom. Där finns is som bär.
 • Ha alltid något mellan dig och den nödställde, t.ex. en lina, ispik, livboj eller trädgren.
 • Ta det lugnt. Om personen är vid medvetande och inte har ansiktet under vattnet har du tid att planera räddningen ordentligt.
 • Tänk på din egen säkerhet. En livräddare i ännu en vak gör mer skada än nytta.
 • Använd flythjälp och en lina bakåt som säkring om du måste ge dig ut på tunn is.

Mer information om issäkerhet på dinsäkerhet.se (extern länk)

Mer information om issäkerhet på issäkerhet.se (extern länk)

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Vid mörkt och vått väglag syns du ännu sämre och bilens bromssträcka är ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för betydligt att råka ut för en olycka. Utan reflexer syns du inte förrän bilen är 20-30 meter ifrån dig. En riskabelt kort sträcka för att hinna sakta in i tid. Med reflex syns du redan på 125 meter avstånd.

Testa din reflex genom att KLICKA HÄR

Så bär du reflexen

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Så länge håller reflexen

En bra reflex är en fin optisk produkt som man bör hantera varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och tappar mycket av sin reflexförmåga.

Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme, till exempel i en varm bil, kan de optiska delarna förstöras och reflexen fungerar inte längre. Om vatten kommer in reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.

Vad säger lagen?

Enligt lagen ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.

För mopeder gäller att reflexer ska vara godkända och återkasta vitt ljus framåt, rött ljus bakåt och orangegult eller vitt åt sidorna. På moped med tramp- eller vevanordning ska pedalerna ha reflexer som återkastar orangegult ljus framåt och bakåt.

Läs mer på NTF’s sida om reflexer

Husvagnar och husbilar brinner snabbt, ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till att minska risken för att brand uppstår eller sprids. Om det trots allt blir en brand måste du vara beredd att själv ingripa. Att hålla rätt avstånd och ha utrustning för tidig varning och ingripande är det viktigaste att tänka på.

Avstånd

Står bilar och vagnar för tätt är risken stor att en brand sprider sig till grannarna. Avståndet mellan två campingenheter eller mellan en campingenhet och ett tält bör vara minst fyra meter. Avståndet mellan två tält bör vara minst tre meter. Med campingenhet menas husvagn eller husbil inklusive eventuellt förtält eller liknande. Kom också ihåg att placera husvagnens dragkrok ut mot vägen så att din vagn snabbt kan flyttas om det börjar brinna hos grannen.

Utrustning

En brandvarnare och en gasolvarnare ger tidig varning. Med en handbrandsläckare och en brandfilt får du goda möjligheter att ingripa i ett tidigt skede, oavsett om det är hos dig eller hos grannen det brinner.

Läs mer i MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) broschyr “Brandsäker camping”