Eldning av trädgårdsavfall

Från och med januari 2024 gäller nya regler som förbjuder eldning av trädgårdsavfall på den egna tomten. Det innebär att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv, kvistar eller annat organiskt material från trädgården. Syftet med förändringen är att minska miljöpåverkan från småskalig eldning samt att bättre ta tillvara på de resurser som organiskt avfall faktiskt utgör. I stället uppmanas fastighetsägare att hantera trädgårdsavfallet på mer miljövänliga sätt. Det kan exempelvis ske genom kompostering på den egna tomten, lämning till återvinningscentral, eller i vissa kommuner via särskilda insamlingstjänster.

Bakgrunden till regeländringen är att Sverige anpassar sin lagstiftning till EU:s avfallsdirektiv. Direktivet ställer krav på att bioavfall i första hand ska materialåtervinnas. Det innebär att avfallet ska återgå till kretsloppet i form av nya produkter, till exempel kompostjord, snarare än att brännas upp. Genom att minska eldningen av trädgårdsavfall bidrar vi till att minska utsläpp av växthusgaser och hälsofarliga partiklar, samtidigt som naturens resurser tas tillvara på ett mer hållbart sätt.

Det finns dock vissa undantagsmöjligheter. Enligt 3 kap. 13 a § 2 i avfallsförordningen har kommunen möjlighet att meddela föreskrifter om undantag från förbudet, om särskilda skäl föreligger. Naturvårdsverket anser att eldning i vissa fall kan tillåtas om nyttan väger tyngre än de negativa effekterna och om kraven i 3 kap. 16 § är uppfyllda.

Det är viktigt att notera att beslut som rör dessa regler inte hanteras av räddningstjänsten. Trots eventuella undantag från kommunen måste man alltid ta hänsyn till aktuell brandrisk. Ett eldningsförbud kan gälla oavsett vilken typ av avfall som avses att eldas, och trots att dispens eventuellt har beviljats.

För mer information, se respektive kommun inom Södra Dalarnas räddningstjänstförbund: Norberg, Fagersta, Avesta och Hedemora.

För att läsa mer om Avfallsdirektivet, besök Naturvårdsverkets hemsida:

Frågor och svar om bioavfall (naturvardsverket.se)