Så agerar du vid ett hjärtstopp

Ett plötsligt hjärtstopp kan hända vem som helst, en granne, en vän, en kollega eller en förbipasserande. Även om det oftast drabbar äldre personer eller personer med hjärtsjukdom, kan det komma helt utan förvarning. 

När hjärtat stannar slutar det att pumpa blod till kroppen. Det sker ofta på grund av en hjärtinfarkt eller störningar i hjärtats elektriska signaler. Istället för att slå normalt börjar hjärtat flimra, vilket gör att blodet inte längre cirkulerar. Redan efter några sekunder blir personen medvetslös eftersom hjärnan inte får tillräckligt med syre. 

Det viktigaste du kan göra i det ögonblicket är att larma 112 och omedelbart börja med hjärt-lungräddning (HLR). Om personen inte andas normalt och inte reagerar, är det ett tydligt tecken på hjärtstopp. Larmoperatören guidar dig genom hela insatsen via telefon, och det är bra att slå på högtalarfunktionen i mobilen så att du har båda händerna fria. 

Om det finns fler personer i närheten kan någon hämta en hjärtstartare. Dessa finns på många offentliga platser. Hjärtstartaren pratar med dig och ger enkla instruktioner, så du kan använda den även om du aldrig gjort det förut. Den elektriska stöten från hjärtstartaren kan få hjärtat att börja slå igen. 

Genom att växla mellan bröstkompressioner och inblåsningar ser du till att blodet fortsätter cirkulera och syresätta kroppen. Det är livsviktigt att inte avbryta HLR, utan fortsätta tills ambulans eller räddningstjänst kommer fram och kan ta över. 

Att våga agera vid ett hjärtstopp kan rädda liv. Din insats gör skillnad, varje sekund räknas. 

Instruktioner

Vill du lära dig mer om hur du gör HLR eller hur en hjärtstartare fungerar? Besök gärna HLR-rådets hemsida för mer information, filmer och utbildningsmaterial.

Räddningstjänsten Södra Dalarna erbjuder utbildningar i hjärt-lungräddning. Genom att gå en HLR-kurs får du praktisk kunskap som kan vara livsavgörande. Läs mer om våra utbildningar här.